Δευτέρα, 18 Απριλίου 2016

Διακήρυξη της Πανελλαδικής Αγωνιστικής Ένωσης Δικηγόρων.

Αθήνα 20 Μάρτη 2016.
1. Η σημερινή κατάσταση στην χώρα και στο δικηγορικό σώμα
1.1. Η κατάσταση στην χώρα. Ζούμε καθημερινά, όλοι και όλες, σε μια κατάσταση τεράστιας κοινωνικής καταστροφής, οικονομικής και εισοδηματικής αιμορραγίας, πνιξίματος της οικονομικής δραστηριότητας, πολιτικής, κοινωνικής και πολιτισμικής ερήμωσης σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, σε βάρος της χώρας. Ο νεοφιλελευθερισμός, η διαρκής επίθεση στα δικαιώματα και συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας προχωρά συνεχώς με ραγδαίους ρυθμούς εδώ και έξι χρόνια και παγιώνεται, με μορφές όχι και τόσο καινούριες και εξίσου αν όχι περισσότερο καταστροφικές με την επιβολή και προσπάθεια εφαρμογής του βάρβαρου Τρίτου Μνημονίου από το καλοκαίρι και μετά.

Περικοπές μισθών και συντάξεων, συνολικές ακυρώσεις του παλιού προεκλογικού προγράμματος της σημερινής κυβέρνησης, χτύπημα όλων των μισθωτών, φοροεπιδρομή σε βάρος των χαμηλών και μικρομεσαίων εισοδημάτων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων, μορφές ηλεκτρονικής επιτήρησης και ελέγχου των πολιτών σε όλα τα επίπεδα, καταστροφή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και μετατροπή του σε ένα προνοιακό σύστημα για τους πολλούς και ένα αμιγώς κερδοσκοπικό και κεφαλαιοποιητικό σύστημα για τους λίγους «έχοντες και κατέχοντες», ανατροπή του αναδιανεμητικού του χαρακτήρα. Πώληση των κόκκινων δανείων στα funds και τις χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, κατάργηση της κύριας κατοικίας ως αγαθού, επίσπευση και διευκόλυνση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης με αποδυνάμωση της νομικής προστασίας του οφειλέτη. Στα εργασιακά, βουβή νομιμοποίηση του λοκ άουτ και προετοιμασία για ένα καθεστώς ομαδικών απολύσεων, σαν αυτό που προκρίνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις, ντόπιες και ξένες, και οι πολυεθνικοί όμιλοι. Επίσης, αδιάκριτη επίθεση στον αγροτικό κόσμο και κατασυκοφάντησή του, όπως ακριβώς και κατασυκοφάντηση των αυταπασχολούμενων και ελευθέρων επαγγελματιών. Την ίδια στιγμή , ένταση της κρατικής καταστολής και τρομοκρατίας κατά των κοινωνικών κινημάτων και των κοινωνικών και εργατικών αγώνων, άνοδος του δικαστικού αυταρχισμού και της αστυνομοκρατίας , φράχτες και κλειστά σύνορα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, μνημόνιο για τον λαό.
Τα κοινωνικά και λαϊκά αιτήματα σκοντάφτουν όχι μόνο στην αδιαλλαξία της σημερινής μνημονιακής κυβέρνησης αλλά και στο γεγονός ότι πολλές βασικές κυριαρχικές αρμοδιότητες του ελληνικού κράτους έχουν τα τελευταία χρόνια de facto και de jure μετατοπισθεί ή και ανατεθεί όχι μόνο στα τυπικά όργανα της ΕΕ αλλά και σε παραόργανα της ευρωζώνης και των λεγόμενων Θεσμών. Με αποτέλεσμα τα κυρίαρχα συμφέροντα και επιλογές να θωρακίζονται και να στεγανοποιούνται απέναντι στην λαϊκή και κοινωνική πίεση. Με αποτέλεσμα να τίθεται το ερώτημα ποιάν ακριβώς λειτουργία επιτελούν τα συνταγματικά κρατικά όργανα μιας κοινοβουλευτικής δημοκρατίας με πιθανότατη την απάντηση ότι δεν επιτελούν καμία αλλά απλώς νομιμοποιούν προειλημμένες επιλογές της εσωτερικής και της διεθνούς ελίτ .
Την ίδια στιγμή, η ευρύτερη περιοχή μας, η Μέση Ανατολή και η Ανατολική Μεσόγειος έχουν μετατραπεί σε κανονική πυριτιδαποθήκη και εγκυμονείται ο σοβαρός κίνδυνος μιας παγκόσμιας πολεμικής σύρραξης. Ο πόλεμος στην Συρία και την Μέση Ανατολή σχετίζεται άμεσα με την παρεμβολή των ΗΠΑ και άλλων δυτικών δυνάμεων , την γενικευμένη αποσταθεροποίηση των κρατικών δομών στην περιοχή και την ιμπεριαλιστική διαμόρφωση ζωνών επιρροής με αποτέλεσμα την καταστροφή της ζωής πολλών εκατομμυρίων συνανθρώπων μας. Παρακολουθούμε άναυδοι/ες την περιπέτεια των προσφύγων, που κατά μεγάλα κύματα , όπως αναμενόταν, φεύγουν προς την Ευρώπη , αναζητώντας την διάσωση και επιβίωσή τους. Παρακολουθούμε ανθρώπους να πνίγονται στο Αιγαίο, πολλά κράτη της ΕΕ και της Ευρώπης να κλείνουν τα σύνορά τους, πολλές χιλιάδες ανθρώπους να συγκεντρώνονται στην Ελλάδα σε συνθήκες διαβίωσης εξευτελιστικές για τις ανθρωπιστικές αξίες μας και να εμποδίζονται να φτάσουν στις χώρες προορισμού τους, διακινδυνεύοντας συχνά την ζωή τους. Είμαστε απολύτως αλληλέγγυοι/ες στους πολιτικούς πρόσφυγες και μετανάστες που έρχονται από την ζώνη του σκότους, διεκδικούμε την ασφαλή μεταφορά τους στις χώρες που επιθυμούν να μεταβούν, το άνοιγμα των συνόρων και την αξιοπρεπή διαβίωσή τους με μέριμνα της πολιτείας, όσο παραμένουν υποχρεωτικά στην χώρα μας. Διεκδικούμε την μόνιμη ειρήνη στην περιοχή, το τέλος του πολέμου στην Μέση Ανατολή, ως μόνη βιώσιμη προϋπόθεση επίλυσης του προσφυγικού ζητήματος. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που οικοδομήθηκε από πρόσφυγες μετά το 1922, μια χώρα που έχει ζήσει η ίδια μεγάλα προσφυγικά και μεταναστευτικά κύματα στον 20ο αιώνα, πρέπει να πρωταγωνιστήσει για να δοθεί δίκαιη και μόνιμη λύση και στο ζήτημα του πολέμου αλλά και στο ζήτημα της προσφυγικής μετακίνησης.
Η ελληνική κοινωνία βιώνει ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα λειτουργίας της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, ένα πρόβλημα συνταγματικό και σε τελική ανάλυση πολιτειακό. Χωρίς να έχουν καταλυθεί τυπικά οι θεσμοί της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, τα δικαιώματα, ατομικά, πολιτικά και κοινωνικά, με την εξαίρεση του ιδιοκτησιακού δικαιώματος για την άρχουσα τάξη και του επιχειρείν, έχουν πρακτικά παραμερισθεί και έχει εγκαθιδρυθεί πρακτικά μια κατάσταση καταστρατήγησης και ανοιχτής παραβίασης του υφιστάμενου συντάγματος και άτυπης εκτροπής. Ως δημοκράτες και ριζοσπάστες νομικοί οφείλουμε να περιγράψουμε κριτικά την κατάσταση αυτήν, που έχει επιβληθεί εντός της ελληνικής κοινωνίας, και να παλέψουμε μαζί με τον λαό για την ανατροπή της. Το ασφυκτικό πλαίσιο της ευρωζώνης και της ΕΕ έχει λειτουργήσει καταλυτικά προς την κατεύθυνση αυτήν.

1.2. Για την κατάσταση στον χώρο της Δικαιοσύνης

Στα χρόνια των Μνημονίων έχει παροξυνθεί η άνιση κοινωνικά πρόσβαση των πολιτών στην νομική και δικαστική προστασία με την επιβολή χαρατσιών, παραβόλων, αυξημένων χρηματικών ποινών και φόρων (π.χ. ΦΠΑ ), όπου μόνο οι «έχοντες» μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτά, με αποτέλεσμα η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας να στερείται από νομική και δικαστική προστασία. Τα μέτρα που έρχονται για το ασφαλιστικό και το φορολογικό θα εντείνουν την συγκέντρωση της εναπομείνασας δικηγορικής ύλης στα μεγάλα γραφεία, το κλείσιμο των μικρομεσαίων γραφείων και την έξοδο από το επάγγελμα, την απουσία δικηγόρων λειτουργών που είναι κοντά στον λαό και τις ανάγκες του, και θα εντείνουν την ταξικότητα ως προς την πρόσβαση στην Δικαιοσύνη.
Επίσης, η ταξικότητα της Δικαιοσύνης εντείνεται στα χρόνια των Μνημονίων , τόσο με την νομιμοποίηση της δήθεν «συνταγματικότητας» των Μνημονίων από τον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο Επικρατείας ( βλ. και την «περίφημη» 668/2012 ΣτΕ (Ολομέλεια), η οποία έκρινε το Πρώτο Μνημόνιο ως συνταγματικό, με μικρές επιφυλάξεις) όσο και με την λειτουργία ιδίως των ποινικών δικαστηρίων ως οργάνων αυταρχισμού, κρατικής καταστολής και άσκησης νόμιμης βίας σε όσους/ες διαμαρτύρονται και αγωνίζονται κατά των νεοφιλελεύθερων, αντικοινωνικών και αντιλαϊκών μνημονιακών πολιτικών.
Από την πλευρά μας, προφανώς είμαστε αντίθετοι στις παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας στον χώρο της Δικαιοσύνης, αλλά αυτό δεν συνεπάγεται την πίστη μας σε έναν κοινωνικά και ταξικά δήθεν ανεξάρτητο ρόλο της Δικαιοσύνης στο υφιστάμενο κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο, όπου η Δικαιοσύνη συναναπαράγει την κοινωνική ανισότητα και κυριαρχία . Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις ούτε και προτείνουμε κάποια μυθική «αποκατάσταση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης» , αλλά μορφές κοινωνικού ελέγχου και επιρροής των υποτελών τάξεων, αξιοποιώντας από τώρα όποιες αντιφάσεις παρουσιάζουν αυτοί οι θεσμοί.

1.3. Η κατάσταση στον δικηγορικό κλάδο και η δράση μας

Με την εξαίρεση των μεγάλων δικηγορικών γραφείων και εταιρειών, ο δικηγορικός κλάδος σε όλη την Ελλάδα χειμάζεται και βρίσκεται μπρος στο κατώφλι της εξαθλίωσης και της οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής. Πολλοί συνάδελφοι, ιδίως νέοι, εγκαταλείπουν ήδη ή έχουν εγκαταλείψει το επάγγελμα λόγω οικονομικής δυσπραγίας . Έχουν ήδη προηγηθεί εξοντωτικά μέτρα για τους δικηγόρους με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα , όπως ο ΦΠΑ επί αδρανούς οικονομικής κατάστασης, το 26 % φορολόγησης από το πρώτο ευρώ, οι διάφορες μορφές έκτακτης φορολόγησης, ο ΕΝΦΙΑ. Το προσχέδιο του λεγόμενου «ασφαλιστικού σχεδίου νόμου» δίνει το τελειωτικό χτύπημα στους δικηγόρους που υπάγονται είτε ως μισθωτοί/συνεργάτες είτε ως μαχόμενοι στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Η επιβολή εισφορών εν είδει δημευτικής φορολόγησης ως αναλογία επί του εισοδήματος και μάλιστα στο ύψος του 20% για την κύρια σύνταξη και συνολικά του 38% επί του εισοδήματος καταστρέφει όλους τους δικηγόρους πέραν των ευπόρων και πλουσίων. Ακόμη και αν θεωρηθεί ότι η ρύθμιση αυτή «ελαφρώνει» συγκριτικά τα πολύ χαμηλά εισοδήματα (πράγμα που σημαίνει ότι όποιος δηλώνει 10.000-20.000 ετησίως είναι «υψηλό εισόδημα»), γίνεται φανερό ότι η συνολική επιβάρυνση προς το Δημόσιο καθιστά την άσκηση του επαγγέλματος για τους πάρα πολλούς απαγορευτική. Ούτε η μετάθεση της ρύθμισης για δύο ή τρία χρόνια αποτελεί, βεβαίως, λύση. Επίσης, η πιθανότατη κατάθεση και νέου φορολογικού νομοσχεδίου θα ολοκληρώσει την επικείμενη καταστροφή μας. Θέλουν να μας βγάλουν από το επάγγελμα ή να μας καταστήσουν είλωτες. Δεν θα το επιτρέψουμε.
Η ΠΑΕΔ απευθύνεται στους δικηγόρους των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, στους μισθωτούς/ συνεργάτες δικηγόρους, στους νέους συναδέλφους, στις γυναίκες συναδέλφους, στους μαχόμενους και αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους και επιδιώκει την συγκρότηση ενός αγωνιστικού μπλοκ της δικηγορίας μέσα από αυτά ιδίως τα κοινωνικά στρώματα εντός της κάθετης ταξικής διαστρωμάτωσης του επαγγέλματος. Eίναι μια πρωτοβουλία νομικών και δικηγόρων μαχόμενων σε όλα τα επίπεδα, το κοινωνικό, το πολιτικό και το πολιτισμικό, αγκαλιάζει το αίτημα για την απόσυρση του ασφαλιστικού προσχεδίου ή νομοσχεδίου, την παγίωση του αλληλέγγυου και αναδιανεμητικού ασφαλιστικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης για όλους, την παγίωση ενός δίκαιου και αναλογικού πραγματικά φορολογικού συστήματος με αφορολόγητο για τα χαμηλά εισοδήματα, την επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών των ταμείων, την διαγραφή του παράνομου διεθνούς χρέους της χώρας και την άρση της πληρωμής του. Επίσης, συνεργάζεται με δικηγορικoύς συλλόγους και συλλογικότητες νομικών, στην κατεύθυνση πραγμάτωσης δημοκρατικών και φιλοκοινωνικών στόχων και ενίσχυσης της συνδικαλιστικής δύναμης του δικηγορικού σώματος, όπως το έχουμε προσδιορίσει.
Η ΠΑΕΔ ζητά να αρθούν οι σημαντικοί φραγμοί στην δικαστική προστασία για τους μη εύπορους πολίτες, όπως ιδίως τα χαράτσια/παράβολα για τα ένδικα βοηθήματα και μέσα στα πολιτικά και διοικητικά δικαστήρια, οι υψηλές χρηματικές ποινές, τα παράβολα για τις ποινικές διαδικασίες κλπ. , όπως ιδίως αυτά τέθηκαν με τις διατάξεις του ν. 4055/2012 . Ζητά να ενισχυθεί και να εξορθολογισθεί το σύστημα της δωρεάν νομικής συνδρομής στους άπορους και φτωχούς πολίτες. Ζητά να καταργηθούν οι απαράδεκτες διατάξεις του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, και ιδίως αυτές που βοηθούν τις τράπεζες και τα funds να συγκεντρώσουν στα χέρια τους την ακίνητη περιουσία των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, ξεσπιτώνοντας την κοινωνική πλειοψηφία. Παλεύει μαζί με τον λαό για την παύση των πλειστηριασμών κύριας κατοικίας. Ζητά ένα δίκαιο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα με ενίσχυση του τελευταίου από κρατική χρηματοδότηση και κοινωνικούς πόρους και με μορφές αφορολόγητου/ανεισφορολόγητου για τους δικηγόρους και πολίτες με χαμηλά εισοδήματα.
Η ΠΑΕΔ δεσμεύεται να έχει διαρκή συμμετοχή στις κινητοποιήσεις για τα εργασιακά, κοινωνικά και λαϊκά αιτήματα και διεκδικήσεις, να αγωνιστεί για την υπεράσπιση και διεύρυνση των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, να συμπαρασταθεί κοινωνικά και νομικά σε οποιαδήποτε ομάδα αντιμετωπίζει διώξεις ή διακρίσεις. Δεσμεύεται να διεκδικήσει μαζί με τον λαό την κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων, να διεκδικήσει τον εκδημοκρατισμό της δημόσιας ζωής, να διεκδικήσει την ανεξάρτητη και κυρίαρχη από ιμπεριαλιστικά κέντρα πορεία της χώρας. Δεσμεύεται να συνδράμει πολίτες με οικονομικά προβλήματα, πρόσφυγες και μετανάστες με κάθε δυνατό τρόπο.
Η ΠΑΕΔ εκτιμά ότι εν μέσω της μεγάλης παρούσας κινητοποίησης του σώματος για το ασφαλιστικό, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας αλλά και πανελλαδικά όργανα όπως η Ολομέλεια των Προέδρων ή το Συντονιστικό της διαχειρίζονται τις αγωνίες και τους αγώνες του δικηγορικού σώματος κυρίως «άνωθεν» , με παραμέληση του θεσμού των Γενικών Συνελεύσεων, ενός δημοκρατικού θεσμού που έχει δυσχερανθεί από την τροποποίηση του Κώδικος περί Δικηγόρων αλλά και απαξιωθεί από τις κυρίαρχες δυνάμεις πρακτικά και ηθικά, και με τρόπο γενικότερα αυταρχικό, μη δημοκρατικό και πατερναλιστικό. Αυτή η λειτουργία των ΔΣ πρέπει να αλλάξει ριζικά και στο νομοθετικό αλλά και στο πρακτικό πολιτικό επίπεδο. Η παγίωση των Γενικών Συνελεύσεων , η ενίσχυση των θεσμών εναλλαγής και ανακλητότητας στις δικηγορικές παρατάξεις, η ανάπτυξη και άλλων θεσμών συμμετοχής και άμεσης δημοκρατίας θα μπορούσε να ενισχύσει θετικά το δικηγορικό συνδικαλιστικό κίνημα, συμβάλλοντας στην έξοδο από την κρίση του.

2. Πάλη για τα λαϊκά και κοινωνικά δικαιώματα, ανάπτυξη της διεθνούς αλληλεγγύης

Απέναντι στην αυταρχική λαίλαπα των τελευταίων χρόνων, η οποία διαφαίνεται ότι θα συνεχισθεί, δεσμευόμαστε να αγωνιστούμε για την κατάργηση των αυταρχικών νομοθετικών οπλοστασίων και για την κατάργηση ή υποχώρηση των αυταρχικών νομικών και διοικητικών πρακτικών. Ιδίως σήμερα, όπου η έκρηξη μορφών πολιτικής βίας και πολεμικής αναμέτρησης διεθνώς θα τείνει να συστείλει αποφασιστικά την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις κρατικές θωρακίσεις , δεν κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω από την προοπτική εγγύησης και διαστολής τους.
- Για τον δημοκρατικό εκσυγχρονισμό του ΠΚ και την εκκαθάρισή του από αδικήματα της μετεμφυλιακής περιόδου, βασικά φρονηματικού χαρακτήρα, ιδίως στο πεδίο της προστασίας της πολιτειακής εξουσίας και της δημόσιας τάξης (διατάραξη κοινής ειρήνης, προτροπές διαφόρων ειδών, πρόσκληση σε διχόνοια κλπ).
- Για την κατάργηση των διατάξεων 187 και 187Α του Π.Κ. και συνολικότερα των αντιτρομοκρατικών νόμων ( 2928/2001, 3251/2004, 3875/2010 κ.α.). Για την αντιμετώπιση των πολιτικών αδικημάτων με τα εργαλεία του Ποινικού Κώδικα χωρίς την συνδρομή «εκτάκτων» ή «ειδικών» ποινικών νομοθεσιών
- Για την κατάργηση των Μονομελών Εφετείων Κακουργημάτων, ενός θεσμού αδιανόητου από την άποψη του κράτους δικαίου.
- Για την εφαρμογή των δικονομικών και σωφρονιστικών ρυθμίσεων σε συνθήκες ισονομίας και για όλους τους κρατούμενους.
- Για την αποτροπή καθεστώτων ειδικής κράτησης ή φυλακών υψηλής ασφαλείας κάθε μορφής.
- Για την δικαιοκρατική ποινική προστασία από φασιστικές και ρατσιστικές συμπεριφορές, κατά τρόπο που να μην κάμπτεται η ελευθερία του φρονήματος.
- Για την γενικότερη κατάργηση φρονηματικών αδικημάτων και την μη δίωξη φρονηματικών συμπεριφορών, όπως και διατάξεων που συνδέουν την ιστορική αξιολόγηση με αξιόποινη συμπεριφορά.
- Για την υπεράσπιση σημαντικών πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, όπως η δημόσια συνάθροιση., η απεργία, η συνδικαλιστική οργάνωση, ο συνεταιρισμός.
- Για την προστασία και διεύρυνση/ενίσχυση/εμπλουτισμό σε φιλεργατική κατεύθυνση του ατομικού και συλλογικού εργατικού δικαίου και του δικαίου κοινωνικών ασφαλίσεων.
- Για την εκπόνηση προτάσεων νομοθετικής και αναθεωρητικής συνταγματικής πρωτοβουλίας στα παραπάνω επίπεδα.
-Για τον εκδημοκρατισμό των κατασταλτικών μηχανισμών, αρχής γενομένης από την κατάργηση των ΜΑΤ και άλλων συναφών ομάδων, οι οποίες ειδικεύονται στην καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων.
Επίσης, βασικό καθήκον της ΠΕΑΔ θα αποτελέσει η σύσφιξη των διεθνών δεσμών αλληλεγγύης με ριζοσπάστες και δημοκράτες νομικούς στην Ευρώπη και σε όλον τον κόσμο. Η συμπαράσταση σε αγωνιζόμενους λαούς, κινήματα και πολίτες, που διώκονται για την πολιτική και κοινωνική δράση τους ή για το πολιτικό φρόνημά τους. Η συμμετοχή σε διεθνείς καμπάνιες κατά του αυταρχισμού. Η παρακολούθηση δικών με ιδιάζον κοινωνικό και πολιτικό ενδιαφέρον σε άλλες χώρες . Η επιστημονική συμμετοχή σε συνέδρια δημοκρατών νομικών και δικηγόρων διεθνώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Addthis