Πέμπτη, 19 Μαΐου 2016

Σύνταγμα και εργασιακές σχέσεις, 40 χρόνια μετά. 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εργατολόγων στο Ηράκλειο.

 "...Με την εποχή των μνημονίων να συνεχίζεται και με τα εργατικά δικαιώματα να μπαίνουν στον πάγο, μπορούμε να μιλήσουμε εύλογα για την εργατική εποχή των παγετώνων"! (Ιωάννης Παππάς, ΜΔΕ-Δικηγόρος, στο 15 ο συνέδριο ΕΔΕΚΑ στο Ηράκλειο).

Α) Ηράκλειο Κρήτης, Σάββατο 14-5-2016, πρώτη μέρα, πρωινή συνεδρία.
Προεδρεύων: ο κ. Χριστόφορος Κοσμίδης, Αρεοπαγίτης, επιθεωρητής Δικαστών.
.
εξ αριστερών: Ν. Αλιβιζάτος, Άρ. Ροζάκης (Πρόεδρος Δ.Σ.Η), Χρ. Κοσμίδης, Κ. Παπαδημητρίου
εξ αριστερών: Ελ. Φραγκάκη (προϊσταμένη Εφετείου Ηρακλείου), Χαρ. Πρατικάκης (Πρόεδρος Εφετών Ηρακλείου), Ζαχ. Κοκκινάκης (προϊστάμενος Εισαγγελίας Εφετών Ηρακλείου), Νικ. Μαρκάκης (Αντιεισαγγελέας Εφετών Ηρακλείου)
Πέτρος Τσαντίλας, Δικηγόρος
Δημήτριος Λαδάς, Λέκτορας Νομικής στο ΕΚΠΑ
Ιωάννης Σκανδάλης, Δικηγόρος, Δ.Ν
Ματίνα Γιαννακούρου, Επίκ. καθηγήτρια ευρωπαϊκού Παν/ μίου Κύπρου
Β) Σάββατο 14-5-2016, πρώτη μέρα, βραδινή συνεδρία.
Προεδρεύουσα: η κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, Αντιπρόεδρος ΣτΕ.

Εξ αριστερών: Ι. Παππάς, Αρ. Καζάκος, Αικ. Σακελλαροπούλου
Άρις Καζάκος, καθηγητής ΕργΔ στο Αριστοτέλειο.
Γεώργιος Λεβέντης, ομότ. καθηγητής ΕργΔ στο ΕΚΠΑ

Ιωάννης Παππάς, ΜΔΕ-Δικηγόρος
Δημήτρης Βασιλείου, Δικηγόρος

Σοφία Αμοριανού, Ειδ. Επιστήμων ΣτΠ

Αθηνά Πετροπούλου, Δικηγόρος
Γ) Κυριακή 15-5-2016. Δεύτερη μέρα.
Προεδρεύων: ο κ. Δημήτρης Ζερδελής, καθηγητής ΕργΔ στο Αριστοτέλειο.
Εξ αριστερών: Βασ. Αρχιμανδρίτης, Βιργ. Μαντούβαλου, Δημ. Ζερδελής, Ν. Γαβαλάς

Νικόλαος Γαβαλάς, Δικηγόρος

Βιργινία Μαντούβαλου, Reader, University College London

Ιωάννης Ληξουριώτης, ομότ. καθηγητής ΕργΔ στο Πάντειο Παν/ μιο

Αικατ. Σακελλαροπούλου, Αντιπρόεδρος ΣτΕ
Νικόλαος Παπασπύρου, Λέκτορας Νομικής στο ΕΚΠΑ

Βασίλης Αρχιμανδρίτης, ΜΔΕ, MSc, Δικηγόρος
Εξ αριστερών: Κων/ νος Παπαδημητρίου, Γ. Σωτηρέλης, Ν. Αλιβιζάτος, Ι. Κουκιάδης
Παρατήρηση 1.Η θεματική του κάθε ομιλητή:
Γιάννης Τασόπουλος, "διαπροσωπικές σχέσεις και ατομικά δικαιώματα",
Λίλιαν Μήτρου, "προσωπικά δεδομένα και εργασιακές σχέσεις",
Δημήτριος Λαδάς, "η προστασία της προσωπικότητας του εργαζομένου",
Ιωάννης Σκανδάλης, "απεργία",
Άγγελος Στεργίου, "η συνταγματική προστασία της εσωτερικής αυτονομίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων και τα όρια της",
Άρις Καζάκος, "η συλλογική αυτονομία στη μέγκενη της πολιτικής της εσωτερικής υποτίμησης",
Γεώργιος Λεβέντης, "οι συνταγματικές εγγυήσεις της συλλογικής αυτονομίας",
Δημήτρης Βασιλείου, "η συλλογική αυτονομία στο Δημόσιο",
Αθηνά Πετρόγλου, "κοινωνική ασφάλιση",
Νικόλαος Γαβαλάς, "το δικαίωμα στην εργασία",
Βιργινία Μαντούβαλου, "το δικαίωμα στην εργασία στην ΕΣΔΑ",
Ιωάννης Ληξουριώτης, "η ελευθερία εργασίας",
Βασίλης Αρχιμανδρίτης, "η επίταξη προσωπικών υπηρεσιών".

Ο χρόνος έναρξης ομιλίας του κάθε ομιλητή αναγράφεται-ως σύνδεσμος-στο κανάλι του youtube. Δηλαδή πηγαίνοντας κάποιος στο youtube θα αναγνώσει τα ονόματα των ομιλητών και τον χρόνο έναρξης της ομιλίας κάθε ενός ξέχωρα. Πατώντας στην χρομέτρηση δίπλα από το ενδιαφέρον όνομα, που είναι συνάμα και σύνδεσμος (link), μεταβαίνει αυτομάτως στο σημείο έναρξης της ομιλίας που τον ενδιαφέρει. Η ωφέλεια είναι προφανής.
Η συνολική αναρτημένη εγγραφή βίντεο ανήλθε στις 10.30 ώρες.
Ζητώ συγνώμη από τους καθηγητές κ.κ. Στεργίου και Μήτρου για την ασυγχώρητη παράλειψη της φωτογράφισης. Ένα άτομο ήμουν, η προσπάθεια να χειρίζομαι ταυτόχρονα κάμερα και φ. μηχανή ξεπερνούσε πολύ τις δυνατότητες μου. Τέτοιες σπουδαίες εκδηλώσεις δεν μπορούν να καλυφθούν από ένα άτομο.
Για την θλιβερή ποιότητα των φωτογραφιών: τραβήχτηκαν με μηχανή Nikon ευκρίνειας 20 mpxl! Κι όμως η τελευταία φωτογραφία που απεικονίζει τους συνταγματολόγους-και τραβήχτηκε από κινητό της Alcatel ευκρίνειας 8 mpxl-είναι κατά πολύ ευκρινέστερη! Δεν μπορώ να δώσω καμιά εξήγηση γι'  αυτά τα παρανοϊκά φαινόμενα!
Σχετικά με την ποιότητα εικόνας βίντεο: η λήψη έγινε με κάμερα Panasonic (HC-V 210, full high definition) που σημαίνει οριζόντια ανάλυση 1920 γραμμών ενώ το Youtube ανεβάζει εικόνα ανάλυσης μέχρι 1080 γραμμές. Γίνεται αντιληπτό ότι η μισή ποιότητα της εικόνας χάνεται κατά το ανέβασμα στο youtube και στην επεξεργασία στο moviemaker. Ο φωτισμός [και όχι μόνο] της δημοτικής αίθουσας Ανδρόγεω είναι, επιεικώς, απαράδεκτος! Αν επέλεγα την βιντεοσκόπηση με προβολέα θα αντιμετώπιζα αντιρρήσεις-λόγω της έντονης ενόχλησης των οφθαλμών τους -από τους ομιλητές όπως αντιμετώπισα στο Συνέδριο των Εμπορικολόγων στο Candia Maris. Επομένως, στο θέμα ποιότητας της εικόνας δεν μπορούσα να κάνω τίποτα παραπάνω.
Επίσης, το πρώτο βίντεο αναρτήθηκε, τελικά, εντελώς αμοντάριστο. Δυο αποτυχημένες απόπειρες για μονταρισμένο βίντεο μου κόστισαν χρόνο οκτώ ωρών! Εν κατακλείδι, αν δεν τελούσα υπό αποχή, όλη αυτή η βιντεοσκόπηση για να αναρτηθεί στο Διαδίκτυο θα διαρκούσε πάνω από δέκα ημέρες. Για παράδειγμα, το τετράωρο βίντεο της πρώτης, πρωινής συνεδρίας σε συμβατική ταχύτητα ανεβάσματος (uploading)-όπως είναι αυτή που έχουμε όλοι μας-απαίτησε χρόνο 25 ωρών!! Έτσι αναγκάστηκα να μεταβαίνω, καθημερινά, σε netcafeε περί ώρα 04.00 χαράματα για να κερδίσω χρόνο σε ταχύτητα. Νομίζω ότι τήρησα την υπόσχεση που έδωσα στους ενδιαφερόμενους. Το τίμημα της καλύτερης εικόνας είναι αυτό. Ελπίζω λοιπόν τα αναπόφευκτα, σοβαρά, αμαρτήματα της όλης προσπάθειας αυτής να κριθούν με επιείκεια.
Παρατήρηση 2. Παρατηρήθηκε, πάλι!, το λυπηρό φαινόμενο της εκκωφαντικής απουσίας των συναδέλφων μου του Δ.Σ.Η από μια τόσο ωραία εκδήλωση με τόσο σημαντικά, επίκαιρα και φλέγοντα θέματα. Ειλικρινά δεν αντιλαμβάνομαι την συμπεριφορά αυτή. Συνάδελφοι από άλλους δικηγορικούς συλλόγους παρευρίσκονται και γεμίζουν τις αίθουσες των εκδηλώσεων του Συλλόγου μας. Αναφέρω χαρακτηριστικά ότι στο πρόσφατο, επίσης σπουδαίο, συνέδριο της Ένωσης Ελλήνων Δημοσιολόγων παραβρέθηκε δικηγόρος-γυναίκα από τον Δ.Σ. Αλεξανδρούπολης! Οι εκδηλώσεις αυτές ανεβάζουν -πέραν της επιμόρφωσης και ενημέρωσης μας-το κύρος του Συλλόγου μας απέναντι σε όλες τις μορφές εξουσίας στην Κατεχόμενη χώρα μας, ο λόγος του Συλλόγου μας έχει μεγάλη βαρύτητα σε συνδυασμό και με την υψηλή, πρωτοφανή εξωστρέφεια του-αποκλειστική επιτυχία του νέου Προέδρου κ. Ροζάκη-και πρέπει να συνεχιστεί αυτό ακόμη, ιδίως τώρα, στην Εποχή της νεοναζιστικής Ομίχλης και Καταχνιάς που φώλιασε πάνω από την δύσμοιρη χώρα μας. Πέραν τούτων, επειδή τα Πανεπιστήμια μας έχουν υψηλής ποιότητας επιστήμονες, θα νιώθουν αυτοί ανυπόφορη μοναξιά μιλώντας σε σχεδόν άδειες αίθουσες! Είμαστε άραγε παντογνώστες εμείς τα μέλη του Δ.Σ.Η ή δεν ενδιαφερόμαστε για το Εργατικό Δίκαιο, ένα κλάδο δικαίου που-εκ των πραγμάτων-αναδεικνύεται σε κορυφαίας προτεραιότητας, επικαιρότητας και νευραλγικότητας; Ο blogger στην τριανταδυάχρονη δικηγορική σταδιοδρομία του δεν έχει ασχοληθεί με καμία υπόθεση εργατικού ενδιαφέροντος ως τώρα. Παρ'  όλα αυτά, τα Έργα των Δασκάλων κ.κ. Ζερδελή, Καζάκου, Κουκιάδη, Λεβέντη, δεν λείπουν από την βιβλιοθήκη του. Λυπηρό φαινόμενο αυτή η συμπεριφορά μας. Δείχνουμε, τουλάχιστον αδιαφορία και σνομπισμό, στις κοπιώδεις προσπάθειες του διοικητικού συμβουλίου για επιμόρφωση των μελών του Συλλόγου μας και, ιδίως, για την άνοδο του κύρους του (Συλλόγου μας). Όποιος δεν αντιλαμβάνεται την κεφαλαιώδη σημασία που έχει το κύρος ενός Συλλόγου είναι βαθιά νυχτωμένος!
Παρατήρηση 3. Για την παγκόσμια τάξη (με την οποία ασχολήθηκε ακροθιγώς ο καθηγητής κ. Γ. Σωτηρέλης) ενημερωθείτε για τις απόψεις των Henry Kissinger και Bertrand Russel εδώ.

Παρατήρηση 4. Ένα ελάχιστο ευχαριστώ στους συντελεστές (εμφανείς και, ιδίως, αφανείς) αυτής της σπουδαίας εκδήλωσης. Fr. Chopin, Spring Waltz.
Υ.Γ. Όσων συμμετασχόντων δεν αναγράφονται τα ονόματα και η χρονική έναρξη των παρεμβάσεων τους οφείλεται στο γεγονός ότι μου είναι άγνωστα. Μπορώ να προσθέσω την ταυτότητα τους αν μου την γνωστοποιήσουν με ένα e-mail.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Addthis