Τρίτη, 10 Ιουλίου 2018

Ο πόλεμος ως συνέχιση της Πολιτικής.

 Karl von Klausewitz, περί του πολέμου [έκδοση ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ, από τις εκδόσεις ΒΑΝΙΑΣ,  τόμος Β', 1999, μετάφραση Νατάσας Ξεπουλιά, σελίδες 363-375].
Karl von Klausewitz


...Γνωρίζουμε προφανώς πως μόνοι οι πολιτικοί συσχετισμοί μεταξύ κυβερνήσεων κι εθνών γεννούν τον πόλεμο· γενικά όμως πιστεύεται πως αυτοί οι συσχετισμοί παύουν με τον πόλεμο, κι ιδρύεται τότε μια εντελώς διαφορετική κατάσταση, υποκείμενη στους δικούς της νόμους και μόνο σ' αυτούς.
Βεβαιώνουμε αντίθετα: ο πόλεμος δεν είναι τίποτε άλλο παρά η συνέχιση των πολιτικών σχέσεων, με τη συνδρομή άλλων μέσων. Λέμε πως προστίθενται σ' αυτόν νέα μέσα, για να βεβαιώσουμε ταυτόχρονα πως ο ίδιος ο πόλεμος δεν παύει αυτές τις πολιτικές σχέσεις, πως δεν τις μεταμορφώνει σε κάτι τελείως διαφορετικό, αλλά πως αυτές συνεχίζουν να υφίστανται στην ουσία τους, όποια κι αν είναι τα μέσα που χρησιμοποιούν, και πως τα κύρια νήματα που διατρέχουν τα πολεμικά συμβάντα και που συνάπτονται μ' αυτά δεν είναι παρά διαγράμματα μιας πολιτικής που συνεχίζεται μέσα στον πόλεμο ώς την ειρήνη.
Μπορούμε να κατανοήσουμε τα πράγματα διαφορετικά; Οι πολιτικές σχέσεις μεταξύ εθνών και κυβερνήσεων έπαψαν ποτέ με τις διπλωματικές νότες; Μήπως ο πόλεμος δεν είναι ένας άλλος τρόπος από το να γράφουν και να μιλούν για να εκφράσουν τη σκέψη τους; Είναι αλήθεια πως έχει τη δική του γραμματική, όχι όμως τη δική του λογική.
Η συνέχεια της σπουδαίας σκέψης του Klausewitz στον ΝΑΡΚΙΣΣΟ μου.
Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...